Plaatsen op de Lüneburger Heide

Plaatsen op de Lüneburger HeideOp en rond de Lüneburger Heide liggen vele interessante stadjes en heidedorpjes die zeker een bezoekje waard zijn. Zoals het autovrije Wilsede, het romantische plaatsje Müden en het aan de rivier de Örtze gelegen Hermannsburg.

Breng ook zeker een bezoekje aan deze plaatsen:

Bardowick

Dit stadje was ooit een van de belangrijkste handelsteden van heel Noord-Duitsland. In 1189 werd Bardowick, op de domkerk na, volledig verwoest door Heinrich der Löwe. Het stadsbestuur had geweigerd hem te ontvangen en te huldigen.

Bispingen

Prachtig heidedorpje aan de zuidoostrand van het natuurgebied Lüneburger Heide. De uit natuursteen gebouwde kerk stamt uit de 14e eeuw. Ervoor staat een oeroude lindeboom. Bij Bispingen ligt ook het vakantiepark Center Parcs Bispinger Heide.

Ebstorf

Dit heidedorpje heeft een rijke historie. Al in 1150 werd hier een klooster gesticht en in de middeleeuwen was het zeer rijk. Het klooster is nog steeds te bezoeken met als belangrijkste bezienswaardigheid de 13e eeuwse wereldkaart van ruim 12m2 oppervlakte. De kaart geeft het toenmalige wereldbeeld weer en heeft daarbij Jeruzalem als middelpunt. Dit beftreft wel een kopie; het orgineel werd in 1943 bij het bombardement op Hannover vernietigd.

Egestorf

In dit typische heidedorpje staat een 17e eeuws kerkje met daarnaast een fraaie houten klokkentoren.

Hodenhagen

Plaatsje gelegen aan de rivier de Aller. Iets ten zuidoosten ervan ligt het Serengeti Wildpark. Bezoekers kunnen onder andere per auto door het 135 hectare grote park rijden en giraffen, leeuwen, neushoorns en tijgers zien. Ook is er een speeltuin, een waterpark en kan men er overnachten in lodges.

Salzhausen

In dit oude gezellige heidedorpje staan nog een aantal prachtige boerenhuizen. De kerk uit de 15e eeuw is gebouwd van zwerfkeien. De Josthof is het oudste gebouw van Salzhausen en tegenwoordig een hotel.

Soltau

Dit kleien stadje kreeg in 1388 stadsrechten, maar werd al in 937 in oorkonden genoemd. Van oudsher is Soltau een stadje van tingieterijen. Bij Soltau ligt ook het Heide Park attractiepark.

Undeloh

Dit dorpje heeft een Romaans, van natuursteen gebouwd, kerkje. Binnen staat een prachtig eikenhouten kruisbeeld uit de 13e eeuw. Ten westen van Undeloh is een 3 kilometer lange wandelroute uitgezet welke een goed beeld geeft van de plantengroei in het gebied.

Walsrode

Stadje gelegen in het dal van de Böhme en ontwikkeld uit een in 986 gebouwd klooster. Van dit klloster is alleen nog het koor bewaard gebleven. In het plaatselijke heidemuseum kun erstukken van de schrijver Löns bekeken worden. In Walsrode is ook de 14e eeuwse Meinerdinger Kirche een bezoekje waard. Ten noorden ligt nog een vogelpark.

Winsen

Dit oude dorpje heeft veel statige boerderijen. Bijzonder bezienswaardig zijn de windmolen uit 1732, het 19e eeuwse raadhuis en de prachtige 13e doopvont in de Johanniskirche.

Kaart Lüneburger Heide